Live Verslag PDF Print E-mail
Written by Timo Bottema (HSB)   
Saturday, 27 October 2012 09:57

Vandaag vindt voor de 53e keer het Huttontoernooi plaats. Jeugdspelers van verschillende bonden strijden om de grote wisselbokaal. Op deze plek zal gedurende dag een beknopt live verslag komen te staan. 

Opening
Om even voor half één opent hoofdscheidsrechter en opperspreekstalmeester Ted Barendse het toernooi. Hij herinnert de aanwezigen aan de fraaie historie van het Huttontoernooi en spreekt daarbij de hoop uit dat het toernooi ook de komende jaren een succesvol vervolg zal krijgen.

Het belooft een spannend, sterk bezet toernooi te worden met o.a. nationaal jeugdkampioen t/m 20 jaar, Julian van Overdam, onder de deelnemers. Enige punt van teleurstelling is de late terugtrekking van titelverdediger SGA zodat het toernooi hoe dan ook een nieuwe winnaar zal kennen.

Ronde 1
Slechts enkele minuten na half één klinkt het startschot voor de eerste ronde. In de A-categorie meteen het duel tussen de twee sterkste teams op papier: RSB tegen OSBO; met op het eerste bord de kraker tussen Julian van Overdam en Nico Zwirs. Nico moest de partij wel met enkele minuten minder op de klok beginnen, de laatste OSBO-spelers kwamen net te laat binnen om de openingsspeech mee te maken. 

In de eerste ronde een vertrouwd beeld: in de jongste leeftijdsgroepen vliegen de resultaten razendsnel na het begin binnen, terwijl de oudere jongeren wat rustiger aan doen. OSBO-A tegen RSB-A eindigt uiteindelijk in een 3-1 overwinning voor de Rotterdammers, Julian van Overdam weet Nico Zwirs te verslaan. Het enige OSBO-punt wordt gemaakt door Thomas Beerdsen die een kwaliteit voor komt tegen Peter Ypma en uiteindelijk de partij weet te winnen. In de B-categorie slechts één beslissing: HSB-B wint van SBO-B met 3-1.

4-0 uitslagen vinden we enkel in de E-categorie. Het tweede HSB-team verliest met 4-0 van de RSB, terwijl de SBO met 4-0 van de in alle vroegte naar Den Haag afgereisde Zeeuwen weet te winnen.

Ronde 2
Na één ronde gespeeld te hebben, staan de HSB en de NHSB samen aan kop met 8 matchpunten uit de maximale 10. Vlak daarachter volgt de RSB met 7 matchpunten, die besluiten om twee eerste bordspelers, Jan en Julian van Overdam, hun krachten te laten sparen voor latere rondes. Desalniettemin weten beide RSB-teams de volle matchpunten binnen te slepen.

In de C-categorie treft Yassine Mouhdad van de OSBO op het eerste bord de sterke Robby Kevlishvili. Ondanks een fiks ratingverschil weet Yassine uitstekend partij te bieden en hoeft uiteindelijk pas in de slotfase te capituleren.
De tweede teams van de HSB, ingezet om oneven groepen te voorkomen, hebben het volgens verwachting zwaar. Het E-team heeft nog geen enkel bordpunt gescoord. Tekenend was het verlies van Aurelius Wijtsma van NHSB-er Gilian Honkoop, ondanks dat eerstgenoemde een dame tegen een toren voor kwam.

In de C-categorie treft Yassine Mouhdad van de OSBO op het eerste bord de sterke Robby Kevlishvili. Ondanks een fiks ratingverschil weet Yassine uitstekend partij te bieden en hoeft uiteindelijk pas in de slotfase te capituleren. 

De tweede teams van de HSB, ingezet om oneven groepen te voorkomen, hebben het volgens verwachting zwaar. Het E-team heeft nog geen enkel bordpunt gescoord. Tekenend was het verlies van Aurelius Wijtsma van NHSB-er Gilian Honkoop, ondanks dat eerstgenoemde een dame tegen een toren voor kwam.

Ronde 3
Ronde 3 brengt ons alweer over de helft van het toernooi. In de A-categorie zien we twee teams die nog ongeslagen zijn. Het sterke RSB-team blijft winnen, ditmaal is de SBO het slachtoffer, de Noord-Hollanders blijven echter dichtbij door het opgetrommelde Reserve-team te verslaan. De onderlinge confrontatie vindt pas in de laatste ronde plaats. Vermeldenswaardig is de strijd die SBO-kopman Robin Bos levert tegen Julian van Overdam. Hij weet probleemloos een gelijk lopereindspel te bereiken en lijkt zelfs nog even kansen te krijgen door een pionnendoorbraak op de damevleugel. Julian blijft in zinderende tijdnood echter koel en weet de partij alsnog naar zich toe te trekken. 

De B-categorie is vandaag misschien wel het spannendst van allemaal, geen enkel team is nog zonder matchpunt-verlies. De belangrijkste wedstrijd van deze ronde gaat tussen RSB en OSBO. De tussenstand is 1½-1½ als Jan van Overdam (RSB) door z'n vlag gaat in zijn partij tegen Jasper Zwirs (OSBO), waarbij wel aangetekend dient te worden dat Jasper op dat moment al twee pionnen meer had in een toreneindspel. 

Schreef ik eerder nog over het puntloze tweede HSB-team in de E-categorie, daar kan ik nu een vrolijkere noot aan toevoegen. De eerste bord- en matchpunten zijn binnen door een keurige 3-1 overwinning op de ZSB mede dankzij een regelmatige overwinning van de pas 8-jarige Inzhu Sagynay op Mirac Kilic. Leuk om te vermelden is dat Inzhu de komende maand namens Kazachstan meedoet aan het WK-junioren in Maribor.

Ronde 4
We beginnen zo langzamerhand in de beslissende fase van het toernooi te belanden. In de tussenstand van het gehele Huttontoernooi vinden we de RSB na drie ronden op kop, alleen de OSBO en de NHSB zouden nog roet in het Rotterdamse eten kunnen gooien. De andere bonden volgen op gepaste afstand.

In de A-categorie weet de NHSB niet geheel in het spoor van de RSB te blijven. In een zinderend duel wordt gelijkgespeeld tegen het OSBO-team. Nico Zwirs won op het eerste bord nog wel van Bastiaan Veltkamp die mat werd gezet in hoge tijdnood. Daardoor moest NHSB-er Jonathan de Kleuver winnen van Catheleijne Sanders om het matchpunt binnen te slepen. Dat lukte en zodoende spelen de NHSB en de RSB de laatste ronde om het kampioenschap in de A-groep. De RSB op zijn beurt wint eenvoudig van het HSB-team.

De B-categorie lijkt ten prooi te vallen aan de OSBO. Onder leiding van kopman Jasper Zwirs wordt wederom gewonnen. 

De RSB heeft zijn koppositie in de totaalstand voor een groot gedeelte te danken aan het C-team. Dit sterke team weet al voor de vierde keer op rij de tegenstanders te verslaan. Ditmaal is de Zeeuwse Schaakbond het slachtoffer van de Rotterdamse dadendrang.

De OSBO heeft ook de leiding in de D-categorie dankzij een eenvoudige 3-1 overwinning op het enige Limburgse team van vandaag. Alleen eerste bordspeler Geert van Hoorn verslikt zich in de witte stukken van Max Warmerdam. 

De E-categorie leek al bijna beslist te zijn, de SBO won immers als enige haar eerste drie rondes. De spanning wordt echter volkomen teruggebracht door een nederlaag tegen de HSB. De tot dan ongeslagen Levi Nies en Eva Zijlemans moeten hun meerdere erkennen in respectievelijk Sam van Dongen en Justus van Klaveren.

Ronde 5
De laatste ronde is alweer aangebroken en het is tijd om de prijzen te verdelen. Kijken we naar de totaalstand dan zien we nog altijd de RSB bovenaan met 30 matchpunten uit 4 rondes, op de voet gevolgd door de OSBO en de NHSB met 28 matchpunten. Deze drie bonden gaan uitmaken hoe het podium eruit gaat zien. 

In de laatste ronde bij de jongste deelnemers blijken veel favorieten elkaar al getroffen te hebben. Menig top-team weet eenvoudig de tegenstander te verslaan. Enkel koploper SBO verliest de laatste ronde met maar liefst 4-0 en moet daarom de titel in de E-categorie laten aan het eerste HSB-team.

In de D-categorie is al vrij snel duidelijk dat de OSBO tegen haar eerste matchpuntverlies aan gaat lopen. Bij een 2-1 tussenstand moet Geert van Hoorn in een moeilijke stelling winnen van Simon Elgersma (SBO). Geert slaat dapper een remise-aanbod af en weet uiteindelijk het matchpunt veilig te stellen en daarmee ook de titel.

Het C-team van de RSB wint ook de laatste ronde, hoewel het niet helemaal vanzelf ging. De titel in de C-groep is vanzelfsprekend dan ook voor dit team. Interessant is nog het duel tussen Robby Kevlishvili en Maarten van Harten. Maarten weet Robby in een boeiend duel te verslaan, waarmee hij Robby van zijn 100% score berooft. Maartens score (4½ uit 5 aan bord 1) mag er evenwel wezen. 

De B-categorie was zoals voorspeld tot het eind toe spannend. Vier verschillende teams konden tot de laatste ronde nog een eerste plek behalen, waarbij de OSBO er het beste voor stond. Ze troffen echter wel het sterke team van de Leidse Schaakbond, en moest dus nog flink aan de bak. Dit werd ze uiteindelijk ook fataal. Bij een 2-1 voorsprong voor het Leidse team moest de sterk spelende Jasper Zwirs zijn koning omleggen voor Alexander Polak. De titel ging daardoor op bordpunten alsnog naar de RSB, die in de laatste ronde eenvoudig het Haagse team opzij wisten te zetten.

Het slotakkoord in de A-categorie was minder spannend dan gedacht. De onderlinge confrontatie RSB-NHSB moest uitwijzen wie er met de beker naar huis ging. De RSB nam al snel een voorsprong via Henk-Jan Evengroen die Jonathan de Kleuver versloeg. Ook de overige Rotterdammers waren hun tegenstander de baas, en met een 4-0 overwinning in de laatste ronde werden zij dan ook de enige logische winnaar van de A-groep.

Slot
In het Huttontoernooi draait het uiteindelijk om de totaalstand, alle leeftijdsgroepen bij elkaar opgeteld. Na vier rondes was er een spannende tussenstand bereikt, waarbij alles binnen de top drie nog kon veranderen. De Rotterdamse Schaakbond wist echt al haar vijf matches in de laatste ronde te winnen en waren daardoor niet meer in te halen door de overige teams. Met een fraaie score van 40 matchpunten uit de maximale 50 punten, zijn zij dan ook de dik verdiende winnaar van het 53e Huttontoernooi. Op enige afstand volgen OSBO (2e) en NHSB (3e).  

Om 17:30 uur is alweer de prijsuitreiking, HSB-voorzitter Ruurd Kunnen reikt de grote trofeeën uit aan de teamleiders van de RSB, Maurice Manoch en Tjerk Tinga, waarna het hele team op de foto wordt gezet. Om kwart voor zes kan iedereen na een zeer geslaagd toernooi aan de reis naar huis beginnen.

Last Updated on Sunday, 28 October 2012 22:46
 
Free Joomla Templates